Вплив підшарів ґерманію на структуру, електропровідність та оптичні властивості нанорозмірних плівок срібла - Бігун, Р.І.; Стасюк, З.В.; Строганов, О.В.; Бучковська, М.Д.; Леонов, Д.С. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
Досліджено структуру, статичну електропровідність та оптичні властивості тонких плівок срібла, заморожено препарованих в умовах надвисокого вакууму на поверхні скла та поверхні скла, попередньо покритій підшарами ґерманію масовою товщиною у 0,5 нм. Ультратонкі підшари ґерманію пришвидшують металізацію шару срібла за рахунок зменшення середніх лінійних розмірів кристалітів у конденсованому шарі пари металу, що проявляється у зменшенні порогової товщини перколяційного переходу. Величини товщин плівок металу dc, що відповідають перколяційному переходу та знайдені з результатів міряння статичної електропровідности й оптичного пропускання плівок у діяпазоні довжин хвиль 300–2500 нм, добре узгоджуються між собою.