Циклічне самовідновлення системи знань людини за умов їх пасивної дисипації - Ясінський, В.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2008)
Ідентифіковано фази циклічного самовідновлення системиз нань людини за умов їх пасивної дисипації. Встановлено, що крива забування Еббінгауза відображає процес пасивної дисипації системи знань людинил ише на окремих проміжках часу. Дослідження базується на системному узагальненні результатів багаторічного комплексного моніторингу якості навчального процесу в НТУУ «КПІ». Особливу увагу приділено інформаційному аналізу супер позицій надвеликих експериментальних вибірок, що дозволило спостерігати в режим і нелінійного «резонансного» підсилення «малихвпливів» складної психо фізіологічної природи діюде якого механізму довгострокового збереження знань, накопичених людиною.