Дослідження механізму взаємодії полівінілпіролідону з високодисперснимкремнеземом - Гузенко, Н.В. (Поверхность, 2003)
Адсорбційним та ІЧ-спектральним методами було встановлено, що основним механізмом взаємодії неіоногенного водорозчинного полімеру полівінілпіролідону з високодисперсним кремнеземом є утворення численних водневих зв’язків між атомамикисню карбонільних груп молекул адсорбату і поверхневими вільними силанольними групами. Показано, що адсорбційні процеси перебігають на поверхні саме первинних частинок високодисперсного кремнезему і жодних стеричних перешкод для взаємодії макромолекул полімеру з поверхнею кремнезему немає.