Вивчення міжфазних взаємодій у системі клітини/вода/кремнезем методом ¹H ЯМР спектроскопії - Горбик, С.П.; Туров, В.В.; Чуйко, О.О. (Поверхность, 2003)
Для широкого діапазону зміни концентрації дріжджів у водних суспензіях живих клітин визначалися характеристики шарів зв’язаної води і величини міжфазної енергії(gS). На основі залежностіg S від концентрації зовншньоклітинної води визначено енергію міжклітинної взаємодії. У клітинній суспензії зареєстровано фазовий перехід типузоль-гель при концентрації клітинної маси СДр=10-12 мас. Для розведених клітинних суспензій розраховано величину сил адгезії. Визначено зміну вільної енергії колоїдної системи в результаті взаємодії клітина-поверхня високодисперсного кремнезему.