Дослідження адсорбції йоду на поверхні кремнезему, модифікованого полівінілпіролідоном та білком - Вороніна, О.Є.; Гузенко, Н.В. (Поверхность, 2003)
Проведені дослідження впливу модифікування високодисперсного кремнезему полівінілпіролідоном (ПВП) на його адсорбційні властивості щодо йоду. Встановлено, що адсорбція молекул йоду на поверхні кремнезему в результаті її модифікування полівінілпіролідоном зростає у кілька разів. Оцінено роль структурних факторів вутворенні комплексів йоду з макромолекулами. На прикладі ПВП та бичачогосироваткового альбуміну(БСА) показано, що структура модифікуючого шару на поверхні кремнезему залежить від природи полімера та визначає механізм наступної адсорбціїмалих молекул.