Термостійкість великих монокристалів алмазу - Шевчук, С.М.; Заневський, О.О. (Поверхность, 2003)
Досліджено термостійкість великих синтетичних монокристалів алмазу при температурах до 1000⁰С. Вивчено вплив термічної обробки на монокристали, вирощені за допомогою методу температурного градієнта в системі Fe-Al-C при Р=6,6 ГПа і t=1420–1480⁰С. Досліджено деградацію поверхні на гранях кристалів, пов’язану з відпалом, вплив включень металу розчинника на напружений стан кристалів алмазу та магнітна сприйнятливість кристалів. Встановлено, що навіть при відпалі на протязі 8 год. при 1000⁰С, товщина деградованого шару не перевищує 150 мкм.