Стан ацетилацетонату хрому на поверхні пірогенного кремнезему - Давиденко, Л.О.; Гребенюк, А.Г.; Плюто, Ю.В. (Поверхность, 2004)
За допомогою електронної спектроскопії дифузного відбиття та квантовохімічного моделювання охарактеризовано стан ацетилацетонату хрому (ІІІ), нанесеного на поверхню кремнезему. Зроблено спробу теоретично описати зсув смуг поглинання, що спостерігається в електронному спектрі. Спектральні дані свідчать про молекулярну форму адсорбції. За результатами розрахунків, червоний зсув смуг в спектрі нанесеного комплекса обумовлений взаємодією молекули ацетилацетонату хрому з силанольними групами поверхні кремнезему за участю атомів кисню та СН груп адсорбату.