Структурні характеристики мезопоруватих кремнеземів з бі- та трифункціональним поверхневим шаром - Зуб, Ю.Л.; Мельник, І.В.; Юрченко, Г.Р.; Матковський, О.К.; Чуйко, О.О. (Поверхность, 2004)
Темплатним методом синтезовано кремнеземи з бі- та трифункціональним поверхневим шаром, що містять метильні (арильні), тіольні та амінні групи. Одержані матеріали характеризуються неупорядкованою гексагональною структурою мезопор та черв’якоподібними сорбційними каналами. Ксерогелі мають здебільшого сферичну форму частинок завбільшки 0,5‑2,5 мкм. Виявлено вплив природи груп поверхневого шару на текстурні характеристики синтезованих матеріалів.