Термостабілізовані керамічні нагрівачі для систем забезпечення працездатності малолітражних дизельних двигунів енергоагрегатів. - Білоус, А.Г.; В’юнов, О.І.; Ступін, Ю.Д.; Грицюк, О.В.; Дороженко, О.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вибрано оптимальні хімічні склади для створення нагрівних елементів на основі сегнетоелектричної напівпровідникової кераміки. Проаналізовано процеси, що протікають при синтезі кераміки з позитивним температурним коефіцієнтом електричного опору на основі титанату барію, легованого ітрієм. Досліджено фактори, які впливають на електрофізичні характеристики кераміки. В Інституті загальної та неорганічної хімії ім. В.I. Вернадського НАН України були розроблені різноманітні термостабілізовані керамічні нагрівні елементи на основі легованого метатитанату барію, робоча температура яких підтримується автоматично. На основі цих елементів в Казенному підприємстві "Харківське конструкторське бюро з двигунобудування" були створені пристрої для підігріву масла в маслобаці енергоагрегату ЕА-10М, що дало можливість значно (на 10—20 °С) знизити температуру запуску його дизельного двигуна в холодну пору.