Квантовохімічне моделювання впливу адсорбції молекул води та метанолу на параметри фазового переходу діоксиду ванадію - Каурковська, В.М.; Гребенюк, А.Г.; Лобанов, В.В. (Поверхность, 2015)
В рамках методу Хартрі–Фока–Рутаана виконано теоретичне дослідження впливу взаємодії поверхні діоксиду ванадію з молекулами води та метанолу на температуру фазового переходу (ТФП) з використанням мінімальної кластерної моделі. Фазам до та після ФП моделей відповідали синглетний та високоспіновий стан. Показано, що для таких моделей ТФП відрізняються від притаманних для макрооб’єктів, але зміни їх при адсорбції відображають тенденції, відомі з експерименту.