Створення композиційних перехідників із матеріалів Сталь 20, Сталь 12Х18Н10Т, виготовлених з’єднанням у твердій фазі, для підвищення ресурсу та надійності роботи трубопроводів АЕС - Неклюдов, І.М.; Борц, Б.В.; Лопата, О.Т.; Рибальченко, Н.Д.; Ситін, В.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Методом зварювання у твердій фазі на вакуумному прокатному стані виготовлені шаруваті композиції зі сталей з низьким вмістом вуглецю та нержавіючої сталі 12X18Н10Т безпосередньо і через бар'єрні прошарки нікелю. Досліджено мікроструктуру та властивості меж з'єднання після прокатки і термообробки різної тривалості при температурі 500 і 600 °С. Вивчені механічні властивості композитів в інтервалі температур 20—500 °С. Збереження високих значень міцності композиту з прошарком нікелю дає можливість рекомендувати його для використання як перехідника при зварюванні труб з різнорідних металів.