Магнітні характеристики нанокомпозитів складу вуглець-нікель - Абрамов, М.В.; Горбик, П.П.; Богатирьов, В.М. (Поверхность, 2016)
Піролітичним методом із полімер-сольових систем на основі фенол-формальдегіду і ацетату нікелю отримані нанокомпозитні частинки (НКЧ) структури типу «ядро-оболонка» складу Ni@C. Показано, що наночастинки (НЧ) Ni є однодоменними, крива намагнічування НК частинок Ni має форму характерну для суперпарамагнетиків і її розрахунки в рамках теорії парамагнетизму Ланжевена задовільно узгоджуються з експериментальними результатами. Методом магнітної гранулометрії на основі моделі «ядро–оболонка» знайдено, що НЧ Ni розподілені логнормально за розмірами, характеризуються середнім діаметром (5 – 8) нм. Розраховано значення товщини поверхневого шару НЧ Ni з неколінеарними, відносно об’ємних, магнітними моментами. Знайдено і порівняно з експериментальними результатами залежності питомої намагніченості насичення і питомої площі поверхні ансамблів НКЧ від середньої товщини вуглецевої оболонки.