Протонна провідність та релаксаційні процеси в системі вода – пірогенний алюмокремнезем, модифікований поліетиленгліколем - Андрійко, Л.С.; Зарко, В.І.; Гунько, В.М. (Поверхность, 2012)
Методом термостимульованої деполяризації досліджено вплив модифікування поверхні пірогенних кремнезему та алюмокремнеземів з різним вмістом оксиду алюмінію на релаксаційні процеси кластерів води, що формуються в 1%-них водних суспензіях оксидів. Встановлено, що ці процеси визначаються природою модифікатора. Тому вони протікають аналогічно як в 5-% розчині поліетиленгліколю, так і в суспензіях модифікованих нанооксидів завдяки сітчастій структурі шару модифікатора на поверхні оксиду.