Термоліз гістаміну на поверхні - Дем’яненко, Є.М.; Гребенюк, А.Г.; Лобанов, В.В.; Паляниця, Б.Б.; Кулик, Т.В. (Поверхность, 2012)
В наближенні теорії функціонала густини розглянуті можливі механізми термодеструкції гістаміну у вільному стані та в хемосорбованому на поверхні кремнезему стані в умовах температурно-програмованого десорбційного мас-спектрометричного (ТПД МС) експерименту. Показано, що хемосорбція гістаміну на поверхні кремнезему сприяє його термодеструкції за перициклічним механізмом піролітичного елімінування з утворенням фрагментів з m/z 82 та 94.