Вплив бактерицидної нанодисперсної добавки Ag/SiO₂ на структуру та властивості мікроволокнистих поліпропіленових матеріалів - Сап`яненко, О.О.; Дзюбенко, Л.С.; Горбик, П.П.; Цебренко, М.В.; Мельник, І.А. (Поверхность, 2012)
Переробкою суміші поліпропілен/співполіамід/(Ag/SiO₂) – (ПП/СПА/(Ag/SiO₂) – одержано поліпропіленовий мікроволокнистий матеріал (МВМ), що містить наночастинки (НЧ) срібла. Методами реологічних вимірювань, спектрофотометрії в УФ- та видимій областях, оптичної мікроскопії та ДТА вивчено вплив бактерицидної добавки Ag/SiO₂ з питомою поверхнею 215 м²/г на структуротворення та фазові переходи в сумішах ПП/СПА зі співвідношенням компонентів у %мас. 30/70. Вміст добавки у вихідному композиті ПП/(Ag/SiO₂) складав 0,05 – 3,0 мас. %. Встановлено, що НЧ добавки Ag/SiO₂ не перешкоджають реалізації волокнотворення ПП в матриці СПА. Присутність добавки за невисокого вмісту 0,05 – 0,5 % мас. стабілізує рідкі струмені ПП в розплаві суміші ПП/СПА за течії по каналу формуючого отвору. За вищої концентрації добавки, 1 – 3 мас. %, її стабілізуюча дія послаблюється внаслідок агрегації НЧ. МВМ, вилучений із екструдатів ПП/СПА/(Ag/SiO₂), містить НЧ срібла. Це є важливою обставиною для створення бактерицидних тонковолокнистих фільтрів.