Клінічні аспекти резистентності раку молочної залози до антрациклінових антибіотиків - Півнюк, В.М.; Тимовська, Ю.О.; Пономарьова, О.В.; Олійниченко, Г.П.; Анікусько, М.Ф.; Зотов, О.С.; Мотузюк, І.М.; Чехун, В.Ф. (Інститут експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України Київська міська онкологічна лікарня Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, Київ, Україна, 2009)
Проаналізовані дані літератури щодо проблеми резистентного до антрациклінових антибіотиків раку молочної залози (РМЗ). Подані основні механізми формування лікарської резистентності та критерії визначення первинної чи набутої резистентності в клінічній практиці. Проведений ретроспективний аналіз застосування індукційної поліхіміотерапії (ПХТ) у 247 хворих на РМЗ для визначення первинної резистентності. Хворим з місцевопоширеним РМЗ призначали 2–4 курси ПХТ за схемою CAF та визначали ефект за системою RECIST та ступенем терапевтичного патоморфозу. Наведені дані про зв’язок між первинною резистентністю та віком хворої, мітотичною активністю, рецепторним статусом та ступенем диференціювання пухлин. На основі даних літератури та власних досліджень запропоновані шляхи подолання первинної резистентності. Ключові слова: рак молочної залози, лікарська резистентність, антрациклінові цитостатики, ліпосомальні препарати.