Читач-адресат поезії Шевченка - Смілянська, В. (Слово і Час, 2014)
У статті зроблено спробу висвітлити контактний характер Шевченкової поезії, її відкритість і зверненість до читача, спираючись на уявлення теоретичної поетики про читача-адресата як про закодованого в тексті співтворця естетичного феномену – поетичного твору. Суб’єктно-системний підхід до аналізу текстів дав змогу простежити залежність експлікації адресатів від родово- жанрового складу певних суб'єктних сфер, зокрема ліричних “власне автора”, розповідача, героя, персонажа та епічних розповідача й оповідача.