Експресія p53, VEGF та CD34 у пухлинній тканині та виживаність хворих на серозний рак яєчника - Бучинська, Л.Г.; Грінкевич, Н.П.; Юрченко, Н.П.; Воробйова, Л.І. (Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України ДУ «Національний інститут раку» Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, Київ, Україна, 2009)
У операційному матеріалі хворих на рак яєчника (РЯ) досліджено експресію білків р53 і VEGF, а також щільність мікросудин (ЩМС) (за експресією CD34). Виявлено залежність експресії перелічених маркерів від стадії захворювання та віку хворих. Показано, що у РЯ хворих репродуктивного віку досліджені показники вищі, ніж у пацієнток у менопаузальний період. При цьому загальна безрецидивна виживаність перших (пацієнтки віком молодше 45 років) була вірогідно меншою, ніж других (хворі віком старше 45 років). Встановлено, що незалежно від віку хворих експресія р53, VEGF, а також ЩМС у пацієнток, які прожили більше 5 років, були вірогідно нижчими, ніж у тих, які прожили 5 і менше років. Комплекс досліджених показників є перспективним для прогнозу перебігу серозного РЯ.