Рівень лактату та 1н ямр метаболічне співвідношення лактат/креатин у тканині раку шлунка людини і прогноз перебігу захворювання - Ковельська, А.В.; Меренцев, С.П.; Болдескул, І.Є.; Бубновська, Л.М. (Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, 2009)
Проведений порівняльний аналіз методів визначення рівня лактату в тканині РШ і оточуючій пухлину слизовій оболонці ферментативним методом та за допомогою 1Н ЯМР-спектроскопії перхлорних екстрактів тканини з метою встановлення можливості використання 1Н ЯМР-співвідношення Lac/Cr у якості достовірного показника рівня лактату в тканині. Отримані дані довели, що рівень лактату в тканині може бути достовірно оцінений метаболічним співвідношенням Lac/Cr, який доцільно використовувати при проведенні 1Н ЯМР-спектроскопії перхлорних екстрактів операційного матеріалу хворих на РШ та 1Н ЯМР-спектроскопії in vivо (ЯМР-зображення) при первинній діагностиці РШ у якості маркеру прогнозу перебігу захворювання та індивідуалізації протипухлинної терапії. Ключові слова: рак шлунка, 1Н ЯМР-спектроскопія, перхлорний екстракт тканини, рівень лактату, метаболічне співвідношення Lac/Cr.