Сучасні комп’ютерні методи обробки і візуалізації гідроакустичної інформації - Гончар, А.І.; Федосеєнков, С.Г. (Геоінформатика, 2017)
Показано, що за допомогою вітчизняних сучасних комп’ютерних методів обробки і візуалізації гідроакустичної інформації можна отримувати не тільки детальну топографію дна, а й додаткову інформацію про структуру верхньої частини розрізу донного ґрунту. Розглянуто питання спільного подання результатів знімання рельєфу дна і створення його ґрунтових карт у вигляді тривимірних зображень (3D). Вирішено задачу отримання невідомої інформації про стан донних відкладів на віддалі від носія гідроакустичного профілографа методом просторової інтерполяції. Наведено результати використання гідроакустичної апаратури для вивчення дна спільно фахівцями Інституту геологічних наук та Науково-технічного центру панорамних акустичних систем НАН України в рамках проекту “Створення системи спостережень за впливом господарської діяльності на природні комплекси та оперативного контролю негативних змін у їх складі”. За комплексним підходом на основі дистанційних методів встановлено закономірності поширення певних літологічних типів донних відкладів у обстеженому районі р. Дніпро.