Алгоритмічна модель асоціативно-семантичного контекстного аналізу текстів природною мовою - Анісімов, А.В.; Марченко, О.О.; Никоненко, А.О. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Роботу присвячено розробці та обґрунтуванню ефективних методів семантичного аналізу та смислової обробки природномовних текстів. За результатами досліджень існуючих методів семантичної обробки текстів сформульовано концептуальний підхід до контекстного асоціативно-семантичного аналізу природної мови. В основі підходу лежить моделювання природномовного контексту за допомогою аналізу семантично близьких концептів в онтологічних семантичних базах знань із застосуванням алгоритмів пошуку найкоротших шляхів в графі. Процес семантичного аналізу стає більш потужним і ефективним та підпорядковує собі інші рівні лінгвістичної обробки тексту.