Механізми розвитку та безпеки банківського кредитування: досвід країн ЄС та сучасні реалії - Дятлова, Ю.В. (Вісник економічної науки України, 2018)
У статті систематизовано досвід країн ЄС з механізмів розвитку банківського кредитування. Визначено, що у докризовий період набув поширення механізм інтеграції національних ринків фінансових послуг. Показано, що реалізація інтеграційного механізму, як і високий ступінь концентрації капіталу, забезпечили європейським банкам лідируючі позиції. За наявності особливостей стану національних банківських систем, після кризи набув поширення механізм низьких відсоткових ставок за кредитами та від’ємного їх значення за депозитами. Для обґрунтованого запровадження такого механізму запропоновано використовувати систему індикаторів.