Підхід до адаптивної композиції сервісів в semantic web середовищі на основі потоків робіт програмних агентів - Дерецький, В. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Веб-сервіси відіграють важливу роль у розробці розподілених систем. Зокрема забезпечують створення нових функціональних можливостей на основі вже існуючих веб-сервісів, що є перспективним підходом для створення складних розподілених застосувань і бізнес-процесів. Можливість динамічного створення веб-сервісів, спрямованих на роботу за умов зміни навколишнього середовища, є розширеним завданням композиції. Існуючі підходи до динамічної композиції, в основному не враховують встановлених специфікацій сервісів, наприклад, таких як WS-BPEL, оскільки вони пропонують модифікації у правилах специфікацій бізнес-процесів, накладаючі більше труднощів для реалізації такої схеми. Ця робота представляє підхід до створення адаптивних веб-сервісів через семантичну модифікацію специфікації сервісів. Розвиток нових технологій дасть змогу організаціям створювати єдине уніфіковане представлення даних у всіх застосуваннях, дозволить точно знаходити необхідну інформацію, спрощувати корпоративну інтеграцію і інтеграцію мережних застосувань. Запропонована схема для представлення та рішення задач в розподіленому середовищі Семантичної мережі. Розглянуто засоби та стандарти інтеграції та координації мережних сервісів на основі потоку робіт (WorkFlow).