Новела рубежу ХІХ - ХХ ст.: традиції жанру чи руйнування канону? - Колінько, О. (Слово і Час, 2015)
Стаття має полемічний характер. Авторка намагається довести, що модерністська новела рубежу ХІХ–ХХ ст. продемонструвала значний динамізм і здатність до жанрових трансформацій, руйнуючи традиційні канони. Це ставить під сумнів зарахування новели до канонічного жанру і спонукає до наукових дискусій із цієї проблеми.