Вплив підшарів ґерманію на оптичну провідність тонких плівок золота - Бігун, Р.І.; Стасюк, З.В.; Строганов, О.В.; Леонов, Д.С. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
Експериментально досліджено особливості оптичного поглинання та перколяції у тонких плівках золота різної товщини (2–20 нм) і впливу на них підшарів ґерманію масовою товщиною у 0,5 нм у видимому та близькому інфрачервоному діяпазонах довжин хвиль (300–2500 нм). Оптична й електрична перколяції у тонких плівках золота пов’язані з механізмом росту та режимом формування плівки золота на аморфній скляній підкладинці. Показано, що підшари ґерманію, попередньо нанесені на скляну підкладинку, зменшують порогову товщину оптичного перколяційного переходу у плівках золота на Δd = 2,4 нм і збільшують їхню поглинальну здатність у порівнянні з аналогічними плівками, осадженими на чисту скляну поверхню. Збільшення поглинальної здатности зумовлено більш дрібнокристалічною структурою плівки металу та, відповідно, збільшенням кількости ізольованих металевих острівців на одиниці площі поверхні аморфної підкладинки.