Застосування цифрового аналогу підвищення роздільчої здатности рентґенодифракційного обладнання для дослідження дефектного стану кристалічних матеріялів - Роженко, Н.М.; Григор’єв, О.М.; Картузов, В.В. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
Представлено методику аналізи форми рентґенівських ліній із застосуванням методи реґуляризації за Тихоновим до відновлення фізичного профілю (радіяльного розподілу інтенсивности відбивання, розширення якого спричинено виключно дефектами кристалічної структури). Запропоновано процедуру відокремлення ефектів дифракції Рентґенових променів на кристалічній ґратниці з мікродеформаціями та на областях когерентного розсіяння, яка ґрунтується на відновленні форми повного фізичного профілю, не потребує апріорних припущень щодо закону розподілу мікродеформацій і враховує тип функції розширення на областях когерентного розсіяння.