Застосування IRT-моделей та методів багатокритеріальної оптимізації до аналізу психологічного профілю - Диховичний, О.О.; Круглова, Н.В.; Алєксєєва, І.В. (Математичні машини і системи, 2019)
У роботі досліджено методи статистичного аналізу психологічних профілів, отриманих на підставі проведення психологічних тестів для 800 військовослужбовців. Для тестування було застосовано батарею з восьми відомих тестів, а саме: 4 тести Гілфорда, тест «виключення понять», «переплутані лінії», «компаси», тест Ксенофонтової. Статистичний аналіз побудовано на підставі визначення психологічних показників за методами IRT. На підставі застосування відповідних статистичних критеріїв було обрано такі математичні моделі тестів: модель Раша, а також 1 PL, 2 PL і 3 PL-моделі. Для комп’ютерної обробки застосовано мову R, а саме, пакет ltm.