GRID ресурси Інформаційно-обчислювального центру Київського національного університету імені Тараса Шевченка - Судаков, О.О.; Бойко, Ю.В. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
GRID – це форма розподілених обчислень, що передбачає спільне використання та керування обчислювальними ресурсами, та ресурсами збереження даних в організаціях, які можуть бути географічно розподіленими та динамічно змінюватись. За допомогою GRID-систем з’являється можливість вирішення надскладних обчислювальних задач, які виникають у різних галузях людської діяльності. Створення GRID-систем вимагає об’єднань ресурсів фізичних організацій (обчислювальні засоби, системи збереження даних, програмні засоби, бази даних, мережеві ресурси) у віртуальну організацію для спільного використання. Інформаційно- обчислювальний центр (ІОЦ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка вже понад сім років займається успішним розвитком і експлуатацією обчислювального кластера та інфраструктури комп’ютерних мереж, які застосовуються для розв’язання наукових і освітніх задач різними науковими та освітніми організаціями України. Наводиться огляд технічних характеристик обчислювального кластера і мережевих ресурсів ІОЦ університету та досвід їх застосування для GRID-обчислень.