Світоглядно-автобіографічна семантика повістини Михайла Старицького "Зарница" - Поліщук, В. (Слово і Час, 2015)
У статті подано аналіз однієї з малодосліджених повістей М.Старицького, визначальної для розуміння світоглядних позицій письменника-класика, а також для ствердження однієї з ідейно-естетичних тенденцій українського письменства рубежу ХІХ–ХХ століть. Ідеться про видавничу історію твору, його жанрові ознаки, особливості сюжетних ліній. Зауважено послідовну і глибоку духовно-релігійну тенденцію в повістині як формі реалізації гуманістичних ідей, “застережну” функцію твору. Повістина “Зарница” логічно вписується в коло схожих “застережних” творів (І.Франка, О. Кониського, І. Нечуя-Левицького та ін.) української прози рубежу названих століть.