Жанрово-стильова специфіка п'єси Михайла Старицького "Циганка Аза" - Гуменюк, О. (Слово і Час, 2015)
“Циганка Аза” належить до найбільш популярних та репертуарних п’єс М. Старицького. Проте вона ще не має належного літературознавчого поцінування. У статті проаналізовано її видовищні аспекти (пісенність, обрядовість, мелодраматизм), зауважено лаконізм та художню вмотивованість авторського застосування цих традиційних засобів, які тут увиразнюють драматичну напругу й динаміку, сприяють розкриттю життя людського духу.