Експресія нікотинових ацетилхолінових рецепторів на клітинах В-лімфом людини - Омельченко, Д.М.; Скок, М.В. (Вiopolymers and Cell, 2009)
Мета. Визначити зв’язок між рівнем експресії нікотинових ацетилхолінових рецепторів (нАХР) і ступенем диференціації та активації В-лімфоцитів. Методи. Експресію нАХР на клітинних лініях REH, Ramos і Daudi вивчали методом протокової цитофлуориметрії з використанням антитіл, специфічних до різних субодиниць рецептора; проліферацію клітин оцінювали за допомогою МТТ-тесту. Результати. Показано, що рівень експресії α4β2/β4 та α7 нАХР підвищується по мірі диференціації (Ramos > REH) і активації В-лімфоцитів (Daudi > Ramos) та залежить від експресії антиген-специфічного рецептора. Стимуляція/блокування нАХР не впливає на інтенсивність проліферації досліджених клітин.