Токсин стафілокока модулює регуляторні механізми скорочення–розслаблення кільцевих гладеньких м'язів товстого кишечника - Давидовська, Т.Л.; Цимбалюк, О.В.; Мірошниченко, М.С. (Біополімери і клітина, 2001)
Досліджували вплив токсину стафілокока (СТ) у концентраціях 1,6·10⁻⁶ 1,6·10⁻¹ Lh на скоротливу активність тонких (150–200 мкм) гладеньком'язових смужок (ГМС) caecum морських свинок, викликану дією нейромедіатора ацетилхоліну, а також аплікацією гіперкалієвого розчину та кофеїну. З'ясовано, що СТ дозозалежно змінює провідність потенціалкерованих кальцієвих каналів L-типу, пригнічує індуковані кофеїном скорочення ГМС. Ця речовина блокує проведення сигналу агоніста по електро- та фармакомеханічному шляхах від М₂ та М₃ холінорецепторів до скоротливого апарату гладеньком'язових клітин.