Структурно-динамічна модель спонтанних напіврозкритих станів ДНК - Говорун, Д.М. (Биополимеры и клетка, 1997)
На основі дослідження напівемпіричним квантовохімічним методом MNDO/H гіперповерхні потенціальної енергії Уотсон-Криківських пар Ade:Thy і Gua:Cyt у вільному стані запропоновано структурно-динамічну модель спонтанних напіврозкритих станів дволанцюгової ДНК У рамках цієї моделі напіврозкриті метастабільні стани ДНК пов'язуються із спонтанним напіврозкритим метастабільним станом Уотсон-Криківської пари Ade:Thy, котрий стабілізується двома внутрішньопарними водневими зв'язками N3H...N1 і С2Н...О2 з вивільненою від водневого зв'язування аміногрупою Ade. При цьому віртуальним напіврозкритим станам пари Gua:Cyt, що утворюються внаслідок повороту екзоциклічної аміногрупи Gua та Cyt в цис- та транс-положення відносно сусіднього подвійного зв'язку, відводиться роль попередника метастабільних напіврозкритих станів ДНК, які виникають при значно вищих температурах. Віртуальні напіврозкриті стани, на думку автора, сприяють також утворенню індукованих (наприклад взаємодією з лігандами різноманітної природи) напіврозкритих станів. Наводиться низка експериментальних фактів, які знаходять послідовне пояснення в рамках запропонованої моделі, підтверджуючи тим самим її адекватність.