Нелінійна кінетика росту пухлин саркоми-45 і зміни просторового хаосу форми злоякісних клітин після впливу механохімічно активованого доксорубіцину, дуже високочастотного опромінювання та їхньої комбінованої дії - Зінченко, В.А.; Орел, В.Е.; Бєлов, Ю.А.; Дзятковська, Н.М.; Данко, М.Й.; Романов, А.В.; Морозов, О.Б.; Придатко, О.Ю. (Біополімери і клітина, 2005)
Характерними ознаками злоякісних пухлин є, серед іншого, особливості їхньої нелінійної динаміки росту та атипова форма клітин, яку можна якісно оцінити на основі уявлень про детермінований хаос. Проведено порівняльне вивчення нелінійної кінетики розмірів пухлин, просторового хаосу форми та цитологічних змін клітин тварин із саркомою-45 під впливом електромагнітного опромінювання (ЕМО, 40 МГц), протипухлинного антибіотика антрациклінового ряду офіцинального доксорубіцину (ДР) і механохімічно активованого ДР, а також їхніх комбінацій. Найвиразнішу нелінійність кінетики розмірів пухлин саркоми-45 виявлено у тварин контрольної групи (без впливу), у той час як після ЕМО та механохімічно активованого ДР вона була мінімальною. Форми пухлинних клітин контрольної групи тварин, як і найураженіших після дії механохімічно активованого ДР та ЕМО, мали найбільший просторовий хаос. Зроблено припущення, що це пов'язано з особливостями змін детермінованого молекулярного хаосу в пухлинних клітинах, викликаних хімічним впливом механохімічно активованого ДР та зовнішнім ЕМО.