Концепція «Третього Риму» в політичній стратегії Російської імперії та СРСР ХХ-го століття: історичний аспект - Бистрицька, Е. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2009)
У статті на основі архівних документів аналізуються події, пов’язані з розширенням канонічної території Московського патріархату в роки Першої і Другої світових воєн та повоєнний час. Звертається увага на участь у цих заходах державних органів влади.