Дослідження експресії гена екзопектатліази реІХ Klebsiella oxytoca VN13 - Лар, О.В.; Ковтунович, Г.Л.; Козировська, Н.О. (Біополімери і клітина, 2005)
Методом хроматографії на папері встановлено, що пектатліаза PeІХ K. охуіоса VN13 за субстратною специфічністю належить до екзопектатліаз. Для аналізу експреси рейс гена створено гібридну конструкцію, яка містить регуляторну ділянку реІХ та кодуючу частину гена β-галактозидази ІасХ. За характером експресії β-галактозидази в K. охуіоса VN13, трансформованої даною конструкцією, виявлено високий конститутивний рівень експресії ІасZ гена з реІХ промотору, а також його слабку здатність до активації за присутності індукторів рослинного походження. Отримано також дані стосовно регуляції експресії генів пектинолізису K. охуіоса VN13 рослинними продуктами, що дозволяє цій бактерії утворювати з вищими рослинами стійкі асоціації.