Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. Мезо-заміщені триметинціанінові барвники для флуоресцентної детекци нуклеїнових кислот - Лукашов, С.С.; Лосицький, М.Ю.; Ковтун, Ю.П.; Ярмолюк, С.М. (Біополімери і клітина, 2002)
Синтезовано низку нових симетричних і несиметричних триметинових ціанінів з різноманітними замісниками у мезо-положенні поліметинового ланцюга. У присутності ДНК, РНК і в меншій мірі в присутності білка інтенсивність флуоресценції барвників зростає. Максимальне зростання становить 270 разів. Найбільші його значення спостерігаються для барвників з метальною групою в мезо-положенні поліметинового ланцюга. Якщо більш масивні групи – ароматичні чи трет-алкільний залишки – з'єднані з мезо-положенням гнучким аліфатичним ланцюгом з 1—3 СНг груп, то флуоресцентні властивості таких барвників за присутності нуклеїнових кислот близькі до властивостей мезо-метил-заміщених барвників.