Взаємодія з карбоксилат-іоном у безводному ДМСО зсуває прототропну кето-енольну рівновагу в нуклеозидах урацилу і тиміну в бік енольної таутомерної форми: дані спектроскопії 1Н ЯМР - Самійленко, С.П.; Кондратюк, І.В.; Говорун, Д.М. (Біополімери і клітина, 2003)
У спектрах 1Н ЯМР кожного з чотирьох нуклеозидів урацилу і тиміну U, dU, Т і rТ у зневодненому ДМСО за присутності карбоксилат-іона спостережено зникнення сигналів протонів N3H аглікону та всіх гідроксильних протонів глікозидного фрагмента. Ці факти інтерпретовано як результат дикето-кето-енольного таутомерного переходу N3H → O2Н у залишках основ при утворенні комплексів нуклеозидів з двома молекулами ліганду: один карбоксилат-іон утворює два Н-зв'язки з групами O2Н і O5'Н, другий – з гідроксильними групами O2'Н та O3'Н у випадку рибозиду або один II-зв'язок з групою O3'Н дезоксирибозиду. Отримано ряди стабільності комплексів, з яких, зокрема, випливає, що канонічні нуклеозиди V і Т порівняно з метаболітами dU і rТ утворюють з карбоксилат-іоном стабільніші комплекси. Стисло йдеться про біологічну значущість отриманих результатів.