Самоасоціація цитозину у зневодненому ДМСО за допомогою двох еквівалентних Н-зв'язків N1H...O=C2 знижує бар'єр повертання аміногрупи: дані ¹Н ЯМР спектроскопії - Самійленко, С.П.; Кондратюк, І.В.; Потягайло, А.Л.; Говорун, Д.М. (Біополімери і клітина, 2003)
Методом ¹Н ЯМР спектроскопії у зневодненому ДМСО-d6 встановлено, що при збільшенні концентрації цитозину від 5 до 35 мМ дублетний сигнал його аміногрупи поступово трансформується у синглетний. Спостережений факт інтерпретовано як результат зменшення бар'єра повертання аміногрупи внаслідок центросиметричної самоасоціації основи через два еквівалентні міжмолекулярні Н-зв'язки N1H...O=C2, що, ймовірно, послаблює рπ-спряження вільної електронної пари амінного атома азоту з π-електронною системою кільця. Показано, що N1-метилзаміщення цитозину справляє такий самий ефект на аміногрупу, як і самоасоціація.