Фіксація прототропних таутомерів ксантину метальною групою практично не впливає на їхню відносну енергію: квантово-хімічне дослідження методом DFT - Платонов, М.О.; Самійленко, С.П.; Говорун, Д.М. (Біополімери і клітина, 2003)
За допомогою неемпіричних квантово-хімічних розрахунків рівня теорії B3LYP/6-3 J 1++G(d, р) на прикладі прототропної таутомерії ксантину в його імідазольному кільці підтверджено адек ватність визначення сталих таутомерної рівноваги ізольованих нуклеотидних основ, що ба зується на використанні відповідних метилзаміщених похідних. Окреслено межі застосування цього методу, особливо для розчинів у специфічному розчиннику.