Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. 8. Вивчення ціанінових барвників як флюоресцентних зондів для детекції нуклеїнових кислот - Ярмолюк, C.М. (Биополимеры и клетка, 1999)
Вивчено 19 поліметинових ціанінових барвників із різними гетероциклами як можливих флюоресцентних зондів для гомогенної детекції нуклеїнових кислот у розчині. Досліджено спектрально-люмінесцентні властивості вільних барвників, у присутності білка, а також їхніх комплексів з ДНК і РНК. Було запропоновано модель «в'язкого оточення» для пояснення зростання інтенсивності флюоресценції ціанінових барвників у їхніх комплексах з нуклеїновими кислотами.