Екзогенні ДНК можуть впливати на регуляторні системи рослин, відповідальні за адаптацію до змін у довкіллі - Кацан, В.А.; Потопальський, А.І. (Біополімери і клітина, 2006)
Розроблено оригінальну технологію отримання рослин тютюну з комплексом селекційно цінних ознак (прискорений розвиток, висока продуктивність та стійкість до комплексного засолення грунтів) за допомогою препаратів екзогенної ДНК (е-ДНК), вивчено фізіолого-біохімічні особливості таких рослин та їхнє спадкування. Для індукування бажаних змін у жовтолистого сорту тютюну Крупнолистный 20 (КР20) використано ДНК солестійкої форми пасльону чорного Solanum nigrum L. і плазмід pCAMVNEO та рТі8628. Важлива її перевага — забезпечення ширшого спектра змін і більшого виходу змінених життєздатних рослин. На основі аналізу модифікацій, виявлених у тютюну та рослин модельної системи, використаних при розробці технології, запропоновано гіпотетичний механізм впливу е-ДНК на спадковість рослин.