Ендофiтнi бактерiї картоплi in vitro, активованi екзогенними непатогенними бактерiями - Подоліч, О.В.; Арданов, П.Є.; Вознюк, Т.М.; Ковальчук, М.В.; Данильченко, О.В.; Лащевський, В.В.; Лященко, С.А.; Козировська, Н.О. (Біополімери і клітина, 2007)
Мiкробiологiчним i незалежним вiд культивування бактерiй методами показано присутнiсть як культивованих, так i некультивованих форм ендофiтних бактерiй у рослинах - регенерантах картоплi, якi вирощують за умов in vitro. Введення ризобактерiй Pseudomonas fluorescens IМБГ163 у рослини картоплi паралельно з рослинним матерiалом у культуру in vitro збiльшувало кiлькiсть видiв ендофiтних бактерiй корiння першого вегетативного поколiння рослин, але при подальшому клональному мiкророзмноженнi рослин кiлькiсть виявлених ендофiтiв зменшувалася. Ендофiтнi iзоляти сортiв картоплi Загадка та Нiгру, активованi ризобактерiєю, виявляли кориснi для рослин властивостi.