Effect of multifunctional protein YB-1 on the AP site cleavage by AP endonuclease 1 and tyrosyl phosphodiesterase 1 - Pestryakov, P.E.; Khodyreva, S.N.; Curmi, P.A.; Ovchinnikov, L.P.; Lavrik, O.I. (Вiopolymers and Cell, 2012)
Апуринові/апіримідинові сайти (АП-сайти), які є одними з найчисельніших пошкоджень ДНК у клітині, репаруються, в основному, шляхом ексцизійної репарації основ (ЕРО). Багатофункціональний білок YB-1 бере участь у клітинній відповіді на генотоксичний вплив і взаємодіє з деякими компонентами системи ЕРО – ДНК-глікозилазами NTH1, NEIL2, ДНК-полімеразою і ДНК-лігазою III. Безсумнівний інтерес становить вивчення дії YB-1 на один з ключових ферментів ЕРО, який відповідає за розщеплення АП- сайтів, – АП-ендонуклеазу 1 (AРE1), а також на тирозил-ДНК- фосфодіестеразу 1 (Tdp1), що причетна до AПE1-незалежного шляху репарації АП-сайтів. Мета. Вивчення впливу багатофунк- ціонального білка YB-1 на розщеплення АП-сайтів, каталізоване АРЕ1 і Tdp1. Методи. Метод «затримки в гелі», аналіз ферментативної активності. Результати. Показано, що YB-1 інгібує каталізоване AРE1 і Tdp1 розщеплення сАП-сайтів, розташованих в одноланцюговій ДНК. Виявлено, що YB-1 стимулює активність AРE1 при розщепленні протяжного дволанцюгового ДНК-субстрата і не впливає на Tdp1-опосередковане розщеплення дволанцюгових АП-вмісних ДНК. Висновки. YB-1 здатний модулювати репарацію АП-сайтів у ДНК, з одного боку, стимулюючи AРE1 при відновленні цілісності ДНК за «класичним» шляхом ЕРО, та, з другого боку, інгібуючи активність AРE1 і Tdp1 на одноланцюгових ДНК та допомагаючи клітині уникнути можливого виникнення дволанцюгових розривів. Kлючові слова: репарація AП-сайтів, AП-ендонуклеаза 1, тирозилфосфодіестераза 1, білок YB-1.