Плазмідний вектор для доставки гена препроінсуліну людини в клітини ссавців - Топорова, О.К.; Кириленко, С.Д.; Іродов, Д.М.; Кордюм, В.А. (Біополімери і клітина, 2007)
Сконструйовано еукаріотний вектор експресії гена препроінсуліну людини для подальшої доставки у неендокринні клітини ссавців in vitro та in vivo з метою розробки експериментальної генної терапії діабету 1-го типу. Векторна конструкція складається з двох незалежних модулів: послідовності бактеріальної плазміди, шр дозволяє їй реплікуватися у клітинах Escherihia coli, і експресійної касети з цільовим та маркерним генами, фланкованої інвертованими термінальними повторами аденоасоційованого вирусу людини. Для забезпечення конститутивної експресії гена препроінсуліну використано промотор ранніх генів цитомегаловірусу людини. Для посилення експресії цільового трансгена у вектор субклонували енхансер 1 вірусу гепатиту В. Після перенесення in vitro векторної конструкції у клітини ссавців різного походження одержано стабільні трансформанти і ПЛР-аналізом підтверджено наявність цільового трансгена препроінсуліну людини у трансформованих клітинах.