Індукція генних мутацій лектинами різного походження та цитокіном EMAP II в соматичних клітинах ссавців in vitro - Коваленко, О.О.; Лукаш, Л.Л.; Лукаш, С.І. (Біополімери і клітина, 2007)
Екзогенні вуглеводзв’язувальні білки – три лектини різного походження та цитокін EMAP II виявили здатність індукувати мутації за локусом hprt у клітинах китайського хом’ячка in vitro. При дослідженні їхньої біологічної дії в широкому діапазоні доз (від 0,002 до 2000 мкг/мл) визначено пряму залежність мутагенного ефекту від концентрації чужорідного білка в клітинній системі. Як показало математичне моделювання, результуюча крива залежності частоти мутантів від концентрації для EMAP II є складовою трьох процесів: перший протікає з насиченням, другий – з лінійною залежністю від дози, а третій описується нелінійним рівнянням другого ступеня. Мутагенна активність лектинів реалізується за останнім рівнянням і характеризується поступовим підвищенням частоти мутантів із зростанням концентрації білка.