Механохімічний синтез карбіду NiCx з дефектною структурою типу сфалериту - Наконечна, О.І.; Білявина, Н.М.; Дашевський, М.М.; Курилюк, А.М.; Макара, В.А. (Доповіді НАН України, 2019)
Нанорозмірний карбід NiCx (x ≤ 0,33) із дефектною кубічною структурою типу сфалериту (а = 0,3549 нм) синтезовано методом механохімічного сплавлення суміші порошків нікелю та багатостінних вуглецевих нанотрубок в високоенергетичному кульовому планетарному млині. Показано, що під час механохімічної обробки шихти відбувається руйнування нанотрубок і внаслідок дифузії атоми аморфізованого вуглецю частково заповнюють тетраедричні пустоти в кристалічній ґратці нікелю. Показано також, що на характер взаємодії між вихідними компонентами та відповідно й на фазовий склад кінцевого продукту синтезу істотно впливає алотропічна форма вуглецевої компоненти шихти Ni—C (графіт або вуглецеві нанотрубки).