Концептуальні основи формування організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу - Савченко, М.В.; Солоненко, Ю.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
На основі дослідження етимології категорії «механізм» визначено історичні напрями її формування. Викладено підходи до тлумачення організаційно-економічного механізму управління. Надано авторське трактування організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу. Запропоновано концепцію формування організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу. Визначено основні принципи управління підприємствами сімейного бізнесу. Обґрунтовано інструментально-методичну складову концепції через систему оцінки ефективності організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу, аналіз тенденцій розвитку підприємств сімейного бізнесу, а також аналіз передумов та чинників розвитку підприємств сімейного бізнесу. Результатом реалізації запропонованої концепції є вдосконалення організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу, що дозволить підвищити ефективність діяльності підприємств сімейного бізнесу, які можуть стати економічним підґрунтям розвитку економіки держави.