Аналіз деформації земної поверхні за даними глобальних навігаційних супутникових систем з її новітніми рухами на території України - Орлюк, М.І.; Іщенко, М.В. (Доповіді НАН України, 2019)
Розглянуто сучасну деформацію поверхні Землі за результатами Центру аналізу ГНСС-даних ГАО НАН України у зіставленні з новітніми лінеаментними зонами і розломами та пізньопліоцен-четвертинними вертикальними рухами земної кори. Виділено області переважаючих величин стиснення—розтягування і ліво/правостороннього обертання земної поверхні, межі між якими можуть бути проведені за новітніми лінеаментними зонами і розломами. Областям переважаючого розтягування земної поверхні відповідають зони новітніх тектонічних підняттів та максимальні амплітуди пліоцен-четвертинних рухів, а переважаючого стиснення — зони тектонічних опускань і мінімальні амплітуди пліоцен-четвертинних рухів. Виділено чотири великих сучасних геоблоки: Північно-Західний і Північно-Східний, які обертаються за годинниковою стрілкою, і Південно-Західний та Південно-Східний, що обертаються проти годинникової стрілки. Запропоновано якісний механізм взаємозв’язку сучасних і новітніх рухів земної кори.