Всихання сосни - причини і перспективи захисту - Заіменко, Н.В.; Еланська, Н.Е.; Іваницька, Б.О.; Харитонова, І.П.; Бедернічек, Т.Ю.; Юношева, О.П.; Швартау, В.В.; Михальська, Л.М. (Доповіді НАН України, 2019)
Визначено аутекологічні чинники негативного впливу на адаптивний потенціал рослин Pinus sylvestris L. На моніторинговій ділянці на території Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України виявлено значне зростання вмісту аміачного азоту в ґрунті під всохлими соснами, що пов’язано з швидкою деструкцією лісової підстилки, ущільненням ґрунту та інтенсивним розвитком трав’янистої рослинності. У модельних експериментах проаналізовано дію високих позитивних температур на накопичення аміачних форм нітрогену та зростання чисельності амоніфікаторів у ґрунті. Згідно з результатами досліджень, відмінності в зростанні концентрації NH₄⁺ узгоджуються з даними щодо емісії СО₂ з поверхні ґрунту. За пропоновано розробки з покращення стану соснових насаджень.